Co wyróżnia tradycyjną polską kuchnię na tle innych – przykłady polskich dań narodowych?
Pragnąc poznać tradycyjną kuchnię polską, trzeba sięgnąć do korzeni państwa polskiego. Znajomość tamtych zamierzchłych czasów pozwoli na zrozumienie obecności wielu składników w polskich daniach tradycyjnych.
Tradycyjna kuchnia polska, kuchnia pradawnych Polan, musiała być kaloryczna, ponieważ na terenach średniowiecznej Polski panował klimat umiarkowany, ale z bardzo wyrazistymi porami roku. Zima była mroźna i śnieżna, a uprawy były często niszczone przez ulewne deszcze lub susze.
Starodawni Polacy robili zapasy przed ostrą zimą i najadali się przed nią do syta. Odżywiali się niezbyt zdrowo z dzisiejszego punktu widzenia, ale za to po spożyciu posiłków mieli więcej krzepy. Polska tamtych czasów nie była krajem zbytnio bogatym i jej przeciętnego mieszkańca nie było stać na wykwintne dania, które gościły na dworskich stołach.
Rycerstwo, które musiało wykazać się wyjątkową sprawnością fizyczną i siłą na polu bitwy, spożywało duże ilości mięsa, na które nie mogli sobie pozwolić np. chłopi. Tradycyjna kuchnia polska tamtych czasów, w której królowały na stołach możnych bażanty, kuropatwy, przepiórki i dziczyzna, była uzupełniona prostymi posiłkami ubogich warstw społeczeństwa, takimi jak kasza ze skwarkami, zupa kartoflanka czy barszcz. Jadało się sery białe, mleko i jajka kurze, a także tłuszcze zwierzęce. Kluski czy placki były dosyć kosztownym posiłkiem, ponieważ biała mąka miała wysoką cenę.
Ważną rolę spełniały kiszonki, które mogły bez trudu przetrwać zimę i wspierać kondycję zdrowotną ich konsumentów. W tradycyjnej kuchni Polan były ryby, grzyby i owoce, głównie leśne. Warzywa przywędrowały do Polski dopiero razem z Królową Boną. Sięgano chętnie po miód. Jak widać potrawy opierały się na prostych, naturalnych składnikach.
Tradycyjna kuchnia polska współcześnie
Dzisiejsza tradycyjna kuchnia polska zawiera więcej składników, które na przełomie wieków zostały sprowadzone do Polski. Dlatego więcej w niej węglowodanów. Dominują potrawy mączne. Na szczęście polscy kucharze porzucili złe praktyki z czasów PRL’u i np. nie dodają już mąki do sosów, by je zagęścić. Wiedzą również, że panierka w kotlecie nie powinna być grubsza niż samo mięso. Poznali zdrowe nawyki żywieniowe i wprowadzili je do polskiej kuchni. Dzisiaj tradycyjne potrawy polskiej kuchni wyróżnia nie tylko wyjątkowy smak, ale również zawartość zdrowych, naturalnych składników. Wyliczając typowo polskie dania, każdy, zarówno Polak, jak i obcokrajowiec, wymieni schabowy, bigos czy żurek. Wiele osób wylicza także pierogi, jednak jest to przykład potrawy, która spotykana jest w różnych krajach i tak naprawdę nie wiadomo, gdzie pojawiła się pierwszy raz. Podobnie jest, jeśli chodzi o gołąbki, które także mają swoje odpowiedniki np. w Grecji lub nawet w Japonii.
Tradycyjne polskie dania są wyjątkowo lubiane przez cudzoziemców odwiedzających nasz kraj. Warto pamiętać, że mówiąc o polskiej kuchni, trzeba również mieć na uwadze polskie kuchnie regionalne, które bardzo różnią się od siebie. Szukając w internecie ciekawych przepisów na tradycyjne dania kuchnia polskiej, warto przy okazji spojrzeć na wyniki spotkań sportowych na stronie bet.pl.
Tradycyjna kuchnia polska przeszła na przestrzeni wieków dużą metamorfozę. Dzisiaj, choć jest znacznie lżejsza oraz zdrowsza, wciąż jest wyjątkowo smaczna i wychwalana na całym świecie.